2012. március 22., csütörtök

Új mesék, új előadások, nagy siker 1.

Zsúfolt házas előadásokkal lezajlott a 2. ESZME fesztivál a STÚDIÓ "K" -ban.
Képes, videós beszámolóm az egyik új előadásról szól.
A Szemenszedett mesét beválogatták a Gyermekszínházi Biennálé 2012 versenyprogramjába is.
____________________
SZEMENSZEDETT MESE
Írta: Gimesi Dóra
Tervezte rendezte: Bartal Kiss Rita
A játszók: Bartal Kiss Rita és Hannus Zoltán
ESZME
_________________

Elfogultság: Amikor először megláttam a kevésbé ismert Grimm mese átiratából készült darab bábjait, máris beléjük szerettem,

 
 izgatottan vártam, hogy valami különlegeset látok majd és nem csalódtam
1. A forgatókönyv mai szatíra,  a diszkrimináció vitriolos gúnyirata. Ha éppen lenne jól működő politikai kabaré, hát ott lenne a helye. Az egész előadásnak. De mert ilyen nincs, hát gyerekelőadásnak játsszák. Szerencsére a mese, István a kecske megölése és jótékony konyhaként való feltámadása elég izgalmat  okoz a kicsiknek, hogy így is  hatásos legyen.
2. Két nagyszerű színész, a bábjátékot mesteri fokon űző egyéniség, akik mindeddig külön utakon jártak és arattak sikert sikerre, most személyes barátságukat szakmaivá fordítva összeállt és tündéri könnyedséggel, poént poénra halmozva örvendeztet meg bennünket játékával.
3. Az ESZME  lehetővé tette hogy ez megszülessen és bemutatásra kerüljön.

BESZÉLGETÉS A SZEREPLŐKKEL


keresztmetszet az előadásról, az ESZME fesztiváli bemutatón rögzítve, felnőtt közönség által körülvéve. Ezt az állandóan felharsanó felnőtt kacagások miatt mondom, a gyerekek a kamerától távolabb ültek, és bizonyítom, hogy  máskor, de ők is kacagtak, izgultak, kiabáltak, ahogy kell.
___________________________________


Bartal Kiss Rita Blattner Géza díjas bábművész, tervező, rendező, színész. 2012 -ben már 4 bemutatója volt. Az ország minden jelentős bábszínházában dolgozik.

Hannus Zoltán színész, bábos. A Stúdió "K" előadásaiban játszott/ Rettentő görög vitéz, Aranykulcs/ Dolgozik a Vaskakas, és a Mesebolt Bábszínházban is.

_____________________

színlap, kritikák, egyéb fontos tudnivalók a Gyermekszínházi Portál oldalán ITT



az előadás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése