2012. április 13., péntek

Hirlevél 2012. április 13.

Gyermekszínházi Portál hírlevele

hirl_focim

2012. április 13.

Folytatódik a tavaszi fesztivál sorozat
3. B Á B U FESZTIVÁL - 2012. április 19-21. BÓBITA 50  - születésnapi ünnepségsorozat - 2012. április 21-28.
I. Zsolnay Fesztivál - 2012. április 27. - május 1. sok gyerekprogrammal 
hirl_bem
JÁNOS VITÉZ -- KOLIBRI SZÍNHÁZ - 2012. április 14.
PÉTER ÉS A FARKAS - BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ - PÉCS - 2012. április 21.
MESÉK A TEJÚTON TÚLRÓL - BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ - 2012. áprlis 22.
TOM SAWYER ÉS HUCKLEBERRY FINN KALANDJAI - MAGYAR SZÍNHÁZ - 2012. április 20.
KUKORICA DERCE - MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ - NYÍREGYHÁZA - 2012. április 21.
VERSENYFUTÁS - SZFE - ÓDRY SZÍNPAD - 2012. április 24.
hirl_video
janosv_kolib (1)
A Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház  JÁNOS VITÉZbemutatóját Novák János ajánlja.
Készült egy röpke videó a Ciróka és a Budapest Bábszínház közös előadásának, -  MESÉK A TEJÚTON TÚLRÓL - pesti fotóspróbáján. 
Új trailer a Kabóca Bábszínház  PIMPÁRÉ ÉS VAKVARJÚCSKA c. előadáshoz. 
hirl_prog
2012. április 14. CIMBORA KLUB A Rózsavölgyi Szalonban - Szervita tér 5. - Vendég: Varró Dániel és Sebő Ferenc
2012. április 15. programok a fővárosban:
Kulőr lokál - KOLIBRI SZÍNHÁZ-ban - Kabaré  az épület 100. születésnapján
Kezeslábas - Honti György csapata a legkisebbeknek a Parksarokban
kezeslabas2
Mátyás király asztalánál - a Hepp Trupp előadása a  Garden Színházban.
Az Erzsébetligeti Színházban a Hamupipőkét a  Duna Művészegyüttes adja elő.
hirl_mag
Az  APRÓ SZÍNHÁZ rajzpályázatot hirdet Arany Lille c. májusi bemutatója kapcsán.
Gyermekszínházi Portál blogjában érdekességek, kritikák, friss beszámolók.
Portál Facebook oldalán képek, hírek, ujdonságok.

E-mail címünk: gyerekszinhaz@gmail.com
Az ajánlatokat, hireket, információkat erre a cimre várjuk.
hirl_alcim

Csak arról tudósíthatunk, ami a tudomásunkra jut!




2012. április 7., szombat

BORKA BIZONYÍTVÁNYA

BORKA MUMUSFÖLDÖN
A(z) Színházrendező - bábszínházi rendező szakirány (2008 - 2013) osztály munkája.
Zenés-bábos kaland 6-100 éves gyerekeknek
Bemutató: 2012.04.05.
____________________________________________________________
Ha már egyetem és vizsga, vegyük komolyan a dolgot

Osztályzatok:
Író /Pálfi Kata / közepes
Dramaturg /Vécsei Anna/  elégtelen
Tervező /MIARECZKY EDIT/   kitűnő
Rendező /Fige Attila/  jó
Színészek:
/Pálfi Kata/ jeles
Fiúk feketében/Fehér Dániel, Ivanics  Tamás / kitűnő
összbenyomás: ................................................  jó

Indoklás:
Pálfi Kata az író: A propagandaanyaghoz mellékelt videón elmondja,  hogy terhesen kezdte el írni a történetet. Jó, mert ráhangolódott a gyerekségre, visszaidézte saját gyerekkorának emlékeit. Rossz, mert sok ideje volt és túlírta.
A darabban túl sokat beszélnek és alig történik valami. Az író Pálfi ráadásul kedveli a színész Pálfit és így mindent megtett, hogy sokszínű játékra legyen lehetősége Borka alakítójának, és ezzel nincs is baj. De a finom színészi játék, anya - apa árnyalt, kevés eszközzel, de karakteresen megformált figurája  mellett kellene még valami …valami meglepetés, izgalom, pezsgés.
A lassan, végre bekövetkező utazás  során remek akármikkel találkozik Borka, sajnos ezek is leíró jellegű alakok, nincs eseményük. Onnan tudjuk, hogy kik, hogy mondják  és nem esik meg velük semmi. Ezért közepes, és ezért kapott a dramaturg, Vécsei  elégtelent, mert legelőször is nem húzta ki az első öt oldalt, amikor Borka monologizál. Másrészt nem gyötörte halálba az írót, hogy valami csavart vigyen már az előadásba, hogy ne legyen ennyire kiszámítható, hogy kipréselje belőle, hogy történések során ismerjük meg a mumusföldieket. Érdemes lett volna, mert a  tervező - Miareczky Edit - ötletgazdag, szellemes, vicces, szeretnivaló figurákat készített, engem nagyon megnyertek. A pöttyös akármi fantasztikus. A zöld főzelékfaló botsáska eredeti, a feldarabolt mackó felejthetetlen, bumfordi, kedves. Nagyszerű, hogy igazi fekete figurák mozgatják őket. A rendezőnek elismerés. Annyira fáraszt már a legkülönfélébb, még ha kiváló megoldásokat is mutató bábu rakosgató bábjátszás, ami persze nagyon jó és szellemes, és van, aki nagyon jól tudja, és a három legutóbb látott,  éppen ebben a stílusban készült előadás elvarázsolt, de most üdítő volt látni, hogy a bábok bábok, hogy a színész alázattal, arcnélkül mozgatja őket.
A díszlet egyszerű, könnyed, funkcionális. A nagy selyem sál, hol asztal, hol ágy, hol kötelék, a igazi bábos gondolkodásra vall.
Dicséret a rendezőnek, elegáns ami a színpadon történik, amikor történik valami, az jó ritmusban, élvezetesen.
Azért csak négyes, mert neki is látnia kellett, hogy mennyire epikus ez a dráma, hogy a sok duma miatt elvesztik a közönséget, hogy a kisgyerekeknek még több ötlet, még több szellemes felbukkanás kell, hogy szórakoztatni kell végig, és ami a legfőbb, az elején meg kell nyerni - ott a sál, ott a Dorka baba, ott a sétáló díszlet... lett volna mivel
Érdekes, hogy Dorkával, aki pedig maga a főszereplő babája, vagy ő maga, nem tudnak mit kezdeni, sem az író, sem a rendező, Ez a szegény mégcsak nem is mozog rendesen a szellemes bábos megoldásokban dúskáló többiekhez képest.

A nézők: a közelemben ülő kislányok az 5. percben mikor nem történt semmi, elkezdenek beszélgetni azokról a dolgokról, amiket a színpadról hallanak, de akkor a szigori felnőtt néző durván beszól, hogy ezt a csivitelést azonnal hagyjátok abba és figyeljetek a színpadra. Furcsa módon pont oda figyeltek, főzelékekről és szigorú szülőkről cseverésztek, a színpad inspirált, de ott is beszéltek, ők meg kommentáltak. A téma meg érdekli őket. Nem kell megtanulni a Hogyan viselkedjünk színházban, akárha unalmas darabot is látunk! leckét.
Kedves tanitónénik és felnőtt barátok a gyerek mindig figyel a színpadra, ha van mire, és mindig fecseg és unatkozik, ha hagyják
Ezért fontos a dramaturg, hogy ezt pontosan kiszámolja

Tanulság
Az előadás egy vizsga, még alakul
De azért a főzeléket is érdemes megenni, mert finom
Nemcsak koszos papucsból végső kétségbeesésben


-krk-


2012. április 3., kedd

HAMUPIPŐKE

 - élménybeszámoló, kritika, a nézők hangja, vagy akármi -

Az elején fanyalogtam. Megint Grimm, megint egy klasszikus modernizálása...
de mert itt játszották Budán, a Marczibányi téren, s mert az alkotó csapat kiemelkedő rangú, és sokuk a kedvenceim.. és az előadáson készült fotók izgalmasat ígértek, hát elmentem.
Még egy ilyen csalódást !... ez piszok jó! / a mai szóhasználat már valamelyik 'k' betűs szót tenné ide, de maradok a jólnevelt 20.s századnál/
- ez nagyon jó volt, ez volt a legjobb.." - ezeket nem én mondom, hanem a gyerekek, akikkel egy csoportba keveredem lefelé a Lövőház utcán. Szervezett nézők 2.3.4. osztályosok, Élménnyel mentek haza.

A kezdő színpadkép. Mátravölgyi Ákos munkája
A közönség a szokásos kiabálós, dobálozó, lassan verekedő állapotban volt. Nekem már most nagyon tetszett a díszlet, a gyerekek ezzel nem törődtek. A sötétedő nézőtérre elhalkultak. Aztán bekerekezett Hamupipőke egy színes biciklin...és  a közönség meg volt nyerve!
Hammupipőke és Apja a biciklin
Hell Krisztina és 
Reschofsky György
Bárki találta ki, ez nagy ötlet

Van itt ez a  Gimesi Dóra, egy cérnavékony leány, aki lassan már minden színházban, minden mesejátékot megír, olyan remeklések kerülnek ki a keze közül, mint a  Szemenszedett mese, lassan Zalán Tibornak  - aki a szellemes verses mesék bajnoka - figyelnie kell, nehogy lelökjék a trónjáról.
Ez a Hamupipőke a Gimesi évad újabb remeke. A klasszikust áthozta valahova 100 évvel ezelőttre, de ez nem érdekel senkit, mert közben telerakta a hollywoodi romantikus filmek és lánysorozatok kellékeivel, amitől a mai gyerekek számára otthonos lesz a mese világa,  ettől persze még nem lenne  jó, ha ezeket nem öntené le valami pikáns, groteszk szósszal. De leönti. És jó.
Hell Krisztina, Nagy Viktória Éva, Kolozsi Angéla és Nagy Mónika
A groteszkséget fokozza a mozgás, a " táncok" tervezője, FOSZTÓ ANDRÁS  tökéletesen ráhangolódott a stílusra, tökéletesen egyensúlyoz a bohóckodás és a líra között, nem billen  egyik oldalra sem, így lesz emlékezetes és különleges. A legszebb tánc mégis az, amikor  Hamupipőke és a Királyfi állnak egymás mellett, kézenfogva, mozdulatlanul, néha megbotlanak  - fejben - egy egy csillagban.. Nagy találmány ez a mozdulatlan tánc.

Kiss Gergely Máté és Hell Krisztina
Nagy Viktória Éva és Hajdu Péter

A díszlet:  MÁTRAVÖLGYI ÁKOS. Néztem az elején: egyszerű, keletről jött kapu középen, sima talaj, párkány körbe... Mátravölgyi a meglepetések, titkos rekeszek és fiókok nagy tudója.. se fal, se gömb, hol tud itt kibontakozni? ... de nem kell félteni a mestert, itt is minden nyitható, A budoár, búvóhely és kerti installáció, minden ott van a talaj kockáiban.

Itt épp a királyKiss Gergely Máté -  sziesztázik egy padlólukban
  - és a hamupipőke mindig fehérben volt, figyelted? - mondta az egyik néző kislány... Hát persze, 
 - nekem a golyók tetszettek a fenekükben, és amikor elcsúsztak oldalra ... hahah - kacagtak még a hazafelé úton is.
A turnűr is jó ötlet volt, és nagyon viccesen jelképezte a hölgyek idegállapotát.
De ki volt a jelmeztervező? A színlap nem ad hírt róla, biztos a lányok közösen, rendező, író, szereplők. Koncepció és ötletesség.

  
Kolozsi Angéla a mostoha szerepében és a golyó a fenekében
 - Nem tudom, kik ezek a színészek és honnan jöttek, de nagyon jók voltak... ezt már a tanítónéni mondta. - Majd otthon megnézzük.  - 
Tanuljuk a neveket: 
Szereplők - mindenki jó - ez milyen ritka. Ezt az előadást amúgy is jó csillagállás kísérhette, itt minden összejött. És végre kezdjük dicsérni KUTHY ÁGNES-t, a rendezőt, merthogy a szereplőket mégiscsak ő választotta. Merészen. Kompromisszumok nélkül. Ebben a bábos, gyerekszínházas szakmában különben is az a jó, hogy itt mindenki mindent csinál és tud.  
KOLOZSI ANGÉLA - a Mostoha szerepében-  író,  rendező, dramaturg,  bábos és színész,  itt bábos segítő nélkül. Szépséges és sokszínű, nem rikácsol, de keményen utasít, temperamentumos
/érdekesség, hogy pár hete mutatták be a Mirror Mirror c. amerikai Hófehérke történetet Julia Roberts a Mostoha szerepében ..csak több pénzt költöttek rá, de mint színész semmivel nem volt jobb... és szebb se  /


-és a királyfi, láttad, mekkorát esett,  nem tud biciklizni....
KISS GERGELY MÁTÉ sármos, kisfiús királyfi, nagyon jó mozgással, a debreceni CSOKONAI Színház tagja, gólyalábas .. 
Hamupipőke - HELL KRISZTINA - A Kolibri tégelyben érlelt bábos, törékeny, finom, kiváló választás a szerepre.

Amália - NAGY VIKTÓRIA ÉVA - A Vojtinában volt tanonc, első országos hírű sikerét a pécsi Bóbitában aratta, a  HeppTrupp alapító tagjaként  / 3 kismalac, Bódog és Szomorilla/ Sokoldalú bábos, színész, énekes, rendező...Amália szerepében visszafogott és elegánsan gonoszkodó. 
Emília - NAGY MÓNIKA - A Vojtina Bábszínház tagja, színész, bábos, énekes.
A két mostohalány Kolozsi játékstílusát követi, bárgyún unatkozók, de kirobbanók, amint az anyai utasítás elhangzik. Kiváló a rendezőnek színészvezetésből. Kuthy Ági egy stílusegységet teremtett a sokhelyről jött, sokféle művész között.

Leopold a komornyik, álkirályfi szerepében HAJDU PÉTER - Ő a Vojtina vezető művésze, tehetségét már számtalan főszerepben bizonyította, most is sikerült a közönség kedvencévé válnia.
Az Apa félfelvonásos hálátlan szerepében pedig RESCHOFSKY GYÖRGY teremt emlékezetes perceket leütve az alaphangot.
KUTHY ÁGNES- rendező, színész, bábos, színháztörténész a MŰVÉSZPORTRÉK oldalon sokoldalú munkássága megismerhető. A fiatal bábos nemzedék markáns alakja, sok sikeres és kísérletező előadás van a háta mögött. Ez nagyon összejött.  Könnyed, játékos és sikeres! Pont olyan, amit a mai 21. századi 6 - 10 évesek értenek és szeretnek És ez jó. Gratulálunk.
néhány kis jelenet - amit az előadáson a fényképezőgépemmel rögzítettem, csak mert nem tudtam megállni, de aztán a memóriám is elfogyott.. mégis a hangulatot jelzi 
aztán nézzétek meg!
Az előadás szerepel a A VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé versenyprogramja versenyprogramjában is.



A múltkor egy órás rádió műsor vendége voltam /netto: 40 perc/, gyerekszínházakról beszéltem, csak mondtam, mondtam, hadartam, neveket, akik kiválóak, érdekes, modern, különös előadásokat... a műsorvezetők csak néztek, láttam a rémületet a szemükben, nem értik, amit mondok...

Az esemény 2012. április 2. Marczibányi Téri Művelődési Központ
lejegyezte: takacsvera

2012. április 1., vasárnap

Megemlékezés Híves Lászlóról

Kedves Barátaim!
Kérem, hogy a hírt továbbítsátok a bábos szakmának! Talán vagyunk még páran, akik emlékszünk még Híves Lászlóra. 
Köszönettel:
Székely Andrea


Híves László (1926-2012)
Híves László szerkesztő, dramaturg életének 86. évében elhunyt.
Dramaturgként dolgozott a Magyar Rádióban, az Irodalmi
Színpadon, munkáit bemutatták hivatásos bábszínházak,
bábcsoportok. Nevéhez fűződik a Bábjátékos Kiskönyvtár és a
Bábjátékos Oktatás sorozat szerkesztése. A magyarországi
amatőr bábmozgalom fénykorában oktatói, tanácsadói
tevékenységével folyamatosan segítette a bábcsoportok és a
pedagógusok munkáját.
Jó pár éve elvonultan élt, de távolról figyelte a bábos és
színházi világot. Mától „elköltözött”, de szellemisége
továbbra is bennünk él.





Etűdök*

Balogh Beatrix , Dévényi Róbert , Gera Istvánné , Híves LászlóKecskeméti Kálmán - Múzsák Közművelődési Kiadó - 1988 - ISBN: 9635641702* Hobby , Játék , Pedagógia , Tevékenységek , JátékANTIKVARIUM.HU+ - Tárolt lap




Bábkészítés*

Gera Istvánné , Híves László , Kecskeméti Kálmán , Lenkefi Konrád - Múzsák Közművelődési Kiadó - 1983 - ISBN: 9635630948* Hobby , JátékANTIKVARIUM.HU+ - Tárolt lap




Brekkenő és a többiek*

Híves LászlóMarék Veronika - Múzsák Közművelődési Kiadó - ISBN: 9635641761* Hobby , JátékANTIKVARIUM.HU+ - Tárolt lap