2015. november 16., hétfő

DIÓTÖRŐ az elmaradhatatlan

Már nagyon régóta, és mostanában egyre inkább a Diótörő az évvége attrakciója. Szinte kötelező valamilyen Diótörő előadásra elmenni. De igaz, ami igaz, sokféle változatban, de mindig mesésen szép a Diótörő története.

DIÓTÖRŐ 2015 DECEMBER


Ha a Magyar Állami Operaház frissen elkészült előadását választjátok, biztos hogy a klasszikus balett és az operától elvárt csodálatos látványvilág fogad, Csajkovszkij zenéjével.
Azoknak a gyerekeknek ad igazi élményt ez a klasszikus szépség, akik már tudnak nyugodtan ülni és akiket felkészítenek az élmény befogadására.
Nagyon fontos, hogy izgatottan várjuk, hogy mikor mehetünk már erre az ünnepi alkalomra. Vegyünk szép ruhát, de olyant, amilyent a gyerek is szívesen visel.
Meséljük el, hogy mi a történet és ha van lehetőség rá egy hallgassunk meg egy részletet a zenéből.
Nagyobbak, akik már majdnem felnőttek, vagyis elmúltak 8 évesek, ők már maguk is utánajárhatnak mit kell erről a előadásról tudni.Nézzenek utána az interneten.

röpke előzetes a darabból az Magyar Állami Operaház videója

MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ
A Diótörő
Mesebalett három felvonásban
Csajkovszkij A diótörő c. balettje évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része az Operaházban. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva 2015 karácsonyára egy újrapolírozott, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új kiállítással jelentkezünk. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografál új mesebalettet. A Magyar Nemzeti Balett életében először készít ilyen világszerte elismert művész a társulat tagjaira szabott, belőlük ihletet merítő koreográfiát.

Karrmester
Déri András / Halász Péter / Hámori Máté / Kollár Imre / Héja Domonkos



Mehetünk a BUDAPEST BÁBSZÍNHÁZ előadására:

Diótörő
Karácsonyi varázslat 5 éves kortól

Ajánlott életkor: 5+
„Stahlbaum egészségügyi főtanácsos gyermekeinek december huszonnegyedikén egész nap tilos volt bemenniük a nappali szobába és még inkább az abból nyíló szalonba. Frici és Marika a hátsó szoba sarkában kuporogtak, az alkonyi sötétség egyre mélyült körülöttük. Frici titokban súgta meg húgának (aki éppen hétéves múlt), hogy a bezárt szobákból kora reggel óta különös zizegést, zörgést és halk koppanásokat hall, s a folyosón az imént sötét kis emberke - nem más, mint Drosselmeier keresztpapa - suhant végig nagy ládával a hóna alatt. Marika örömében összecsapta a kezét, és fölkiáltott:
- Ó, vajon mi szépet csinálhatott nekünk?”
Nem lehet karácsony Diótörő nélkül. Ez az a klasszikus, amit évről évre látni és hallgatni kell. Az előadás igazi gyöngyszem: a mese minden mozzanata, köztük a Diótörő és az Egérkirály harca, a csodás utazás valóban megelevenedik, hiszen a játékosság a bábtechnikák széles skálájának köszönhetően kimeríthetetlen.
Ennek az előadásnak egy másik változata a MÜPÁban látható,
Közreműködők:Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkórusa (karigazgató: ifj. Sapszon Ferenc)
Vezényel:Kocsis Zoltán

 Nézhettek Diótörőt a NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ előadásában ITT a részletek

 és egy külölegességet az ÁTRIUM Film-Színházban
Itt olvashatók a részletek az előadásról


Nem maradnak Diótörő nélkül a Kecskeméti Katona József Színház nézői sem
Nagy Nikolett Marika

A Budaőrsi Latinovits Színházban a Nektár Színház vendégeskedik egy újabb Diótörő változattal
a miskolciak, a szegediek, a gödöllőiek
A Vigadóban és az Apolló moziban megnézhető a Royal Opera House előadásainak élő közvetítése Londonból

Megvallom elfáradtam
Aki még több  előadást szeretne, nézze meg a jegy.hu oldalán és kap 71 ajánlatot a következő másfél hónapra

JÓ SZÓRAKOZÁST!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése