2014. november 9., vasárnap

Hagyományőrzők - BÁB-TÁR


A Bábszínházak Találkozóján beszélgettünk Virág Jenő főszerkesztővel a Báb-Tár folyóiratról, ami a bábos értékeket őrző és az újdonságokat felvonultató, esszéket, kritikákat és nagyon sok képet tartalmazó  kiadvány az Art Limes keretében jelenik meg. 
Főszerkesztő Virág Jenő, szerkesztő: Miglinczi Éva



A riport készítése közben mindig előtérbe furakodott Lévai Sándor televíziós báb és díszlettervező egyik felszólalása 1976 - ból, amikor a Televíziós Gyermekfilmek és Gyermekműsorok kőszegi Szemléjének vitájában kifakadt, idézem:

" Nem rég az UNIMA, a nemzetközi bábjátékos Szövetség közgyűlésén valaki megkérdezte: Mikor lesz már a magyar bábosoknak lapja? Erre én azt válaszolom, hogy akkor, ha majd annyi bábos lesz Magyarországon, mint ebtenyésztő.... Vagyis egyedül nem megy, egy olyan lapot javaslok, ami a gyereket informálja a látható műsorokról, a televízió műsorairól, filmekről, színházi előadásokról, cirkuszról, játékokról. Tanácsokat adhat, és esetleg olyan játékkészítési ötleteket is a gyerek elé vihet, a Papírsárkányban a kishajó elkészítését tudom, hogy sok a nehézség mégis azt javaslom, hogy próbáljunk meg összefogni és csinálni egy olyan lapot, ami közös céljainkat talán előbbre viszi.”

Gondolom még mindig nincs annyi bábos, mint ebtenyésztő, de legalább köszönhetően Virág Jenőék munkájának legalább bábos folyóirat már van.
LÉVAI SÁNDOR
/Shah Gabi felkérésére egy Lévairól késülő könyvhöz gyűjtöttem anyagot, úgy került elő ez a jegyzőkönyv részlet is. TakácsVera/

A videót készítette. Pichler Gábor és Takács Vera

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése